Sist oppdatert: 05/08/2023

WordPress hjemmeside: Den ultimate guiden for 2023

Slik lager du en nettside med WordPress

Når du har skaffet deg host og domene, er det på tide å lage din nettside, og WordPress er en utmerket plattform å gjøre det på. Selv om det finnes andre alternativer, holder vi oss til WordPress i denne artikkelen.

WordPress er et åpen kildekode-verktøy, som betyr at det er gratis å bruke. Du vil imidlertid måtte betale for host og domene, uansett om du velger WordPress som plattform eller en annen.

Forskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org

Før vi begynner med WordPress la meg klargjøre hovedforskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org. Det er at WordPress.com er en tjeneste som tilbyr både webhotell / host og en WordPress-installasjon, mens WordPress.org gir deg frihet til å laste ned og installere WordPress på din egen server.

WordPress.com tilbyr forskjellige abonnementspakker som inkluderer webhotell og et domene. Det er enkelt å bruke og krever minimal teknisk kunnskap, men på den andre siden så koster det mer.

WordPress.org er en åpen plattform som kan lastes ned gratis og installeres på ditt eget webhotell, med ditt eget domene. Denne metoden gir deg større kontroll over nettstedet ditt, men krever litt mer teknisk kunnskap og erfaring for å sette opp og administrere.

La oss se på WordPress

Wordpress dashboard

På bilde over har jeg markert med fargene grønn, oransje og rød.

Grønn viser innlogging til min WordPress. For deg vil dette bli Ditt domene.com/wp-admin​
Oransje er en hurtigmeny.
Rød viser verktøy som du vil bruke for å bygge nettsiden din.​

De viktigste Verktøyene hos WordPress er:

Wordpress meny

Dashboard

Viktige oppdateringer fra wordpress og informasjon fra dine plugins vil du finne under Dashboard​.

Pages og Post

Lager du en blogg vil du bruke posts, ellers vil du stort sett bruke pages til alle sidene du lager med WordPress.

Media

Her vil du finne alle bilder, video og filer som du har på nettsiden din. En god regel er å slette det du ikke bruker lenger, så ta en opprydding i dine filer en gang iblant.​

Appearance

Dette er hvor du vil legge inn din logo, ordne header, footer, og ordne alt for ditt theme fra wordpress. Jeg anbefaler at du bruker elementor, en plugin som vil gi deg mye større frihet enn hva du finner under appearance.​

Plugin

Her vil du kunne søke etter den pluginen du trenger for din nettside, og oppdateringer av de plugin som du allerede har, finner du her. Prøv å last ned elementor.

Users/tool/settings

Users

Legg til andre personer som også skal jobbe med nettsiden din. Her kan du bestemme hvilken rolle de vil ha, og med det begrense hvor mye de kan endre på din nettside.​

Tools

Her kan du eksportere eller importere din wordpress side til en annen wordpress. Denne vil du nok ikke bruke for annet enn å se ‘site health’, hvor du ser hvordan det står til med din wordpress side.

Settings

Her vil du kunne endre generelle innstillinger som din epost adresse, språk på wordpress(om du trenger wordpress på norsk), tidssone osv. En annen innstilling du kan endre på her, er permalinks (se bilde under for mer informasjon). Og noen plugin som du har lastet ned kan havne under ‘settings’.​

Permalinks

Under settings finner du permalinks. Her vil du ha mulighet til å endre på hvordan din link skal se ut. Som bilde viser er ‘post name’ huket av, og det gjør at når jeg lager en ny side, så vil navnet på den siden vises etter mitt domene.

Wordpress permalinks

Lag din første side hos WordPress

Gå til Pages og klikk på Add New, deretter velger du navn på siden og trykker Edit With Elementor. Om du ikke ser ‘Edit With Elementor’ er det på grunn av at du ikke har lastet ned og aktivert elementor til din WordPress side.

Sider inne på WordPress

Tre vaner for å komme i gang med WordPress

Når du er ny på WordPress, kan det være mye å sette seg inn i. Her er tre ting å huske på før du begynner å bygge ditt eget nettsted på WordPress:

  1. Reduser størrelsen på bilder
  2. Slett det du ikke bruker
  3. Husk å lagre endringene dine.

Reduser størrelsen på bilder

Hastigheten på nettsiden din er viktigere enn noen gang før når det gjelder å rangere høyt på Google og gi besøkende en god opplevelse. En treg nettside vil føre til at de besøkende forlater nettstedet ditt raskt.

Når du laster opp bilder på WordPress-nettstedet ditt, kan filstørrelsen være stor og påvirke nettsideytelsen negativt. Derfor bør du alltid sjekke og justere størrelsen på bildene dine før du laster dem opp. Selv om du reduserer filstørrelsen, kan du fortsatt opprettholde bildekvaliteten.

Her har du to bilder hvor det første er 180KB, mens bilde nummer to er på hele 5.89MB. Selv om størrelsen på bildefilen er betraktelig lavere på bilde en, så er ikke kvaliteten noe særlig dårligere.

forskjellige bildestørrelser for en raskere nettside
Mindre bildefil for en raskere wordpress hjemmeside

Med tanke på hvor og hvordan jeg har valgt å bruke bilde, vil det heller ikke være nødvendig med høy kvalitet.

Så før du bestemmer kvaliteten på bilde, vil du tenke ut hvor, og hvordan du skal bruke bilde på hjemmesiden din for å lage en raskere WordPress nettside.

JPEG er minst i filstørrelse og hva du bør gå for.
PNG tillater gjennomsiktig bakgrunn og vil være nødvendig til tider (eks logo).
SVG er responsiv og liten i størrelse (kan være litt mer vrien og det er en muligens sikkerhetsrisk her)

Bruk Squoosh til å optimalisere bildene dine
https://squoosh.app/ – Se hvordan du bruker Squoosh HER.
La det bli en vane at du reduserer bildene i WordPress.

Hold WordPress ryddig: Slett det du ikke bruker

Å holde orden på WordPress-siden din er viktig for å opprettholde en god nettsidehastighet, og for å enkelt kunne løse eventuelle problemer som oppstår(plugins kan skape problemer).

Du finner en plugin for det aller meste, så her er det fort gjort til at det blir rot. Plugins kan gå i veien for hverandre og skape problemer for deg, da kan løsningen være at du må deaktivere en plugin av gangen, for så å se hvem som skaper trøbbel.

Ta deg tid til å rydde opp regelmessig og deaktiver eller slett det du ikke bruker.

Slik tar du backup av din WordPress nettside

Det er viktig å ta backup av din WordPress nettside for å være sikret i tilfelle noe går galt. Selv om din host sannsynligvis tar backup regelmessig, kan det være lurt å ha kontroll selv. En enkel løsning er å bruke en plugin som UpdraftPlus. Denne lar deg ta backup med få tastetrykk.

Husk også å lagre det du skriver jevnlig, slik at du ikke mister viktig informasjon ved en feil. Med jevnlig backup vil du være forberedt på å håndtere eventuelle problemer som kan oppstå på din WordPress nettside.

Lag en gratis hjemmeside med WordPress

Det er faktisk mulig å lage en gratis hjemmeside med WordPress uten skjulte kostnader.

000webhost er drevet av hostinger og dem lar deg lage en gratis WordPress hjemmeside uten å legge inn kredittinformasjon.

Du kan lage ett nettsted med 3GB båndbredde og 300MB lagringsplass, noe som er veldig lite når du lager en nettside. Du vil ikke få eget domene (Du kan kjøpe domene en annen plass), og lista er lang over ting som ikke følger med, men hva kan man forvente når man lager en gratis hjemmeside?

000webhost er en fantastisk mulighet for nybegynnere som vil lære å lage en hjemmeside med WordPress. Du vil ha tilgang til full funksjonalitet i WordPress, dette er unikt for alle gratis hjemmesider jeg har prøvd. Gratis hjemmeside betyr ofte store begrensninger i funksjonalitet, men ikke hos 000webhost.

Begynner du din hjemmeside med gratis host og interessen for å fortsette med WordPress faller i god smak for deg, da må du etter hvert oppgradere til en høyere plan for å få en raskere og større hjemmeside.

Lag en gratis WordPress hjemmeside hos 000webhost.

Abonner hos MinNettside:

Ad - Web Hosting from SiteGround - Crafted for easy site management. Click to learn more.