SEO – En introduksjon
SEO står for søkemotoroptimalisering, og handler om å optimalisere nettsiden din for å tilfredsstille både brukere og søkemotorroboter. Formålet er å øke synligheten og netttrafikken til nettstedet ditt. Lær mer om hvordan du kan bruke SEO for å forbedre brukeropplevelsen og få bedre rangering i søkeresultatene.
Hva er organisk søk?
Organisk søk refererer til de nettsidene som vises i søkeresultatene på søkemotorer som Google, Bing, og Yahoo uten å være betalte annonser. Målet med SEO er å øke nettrafikken til nettsiden din fra organisk søk uten å betale for annonseplass.
Denne artikkelen gir en innføring i teknisk SEO, som er fundamentet for en vellykket SEO-strategi. Vi vil forklare hva teknisk SEO er, hvorfor det er viktig, og hvilke nøkkelfaktorer som er avgjørende for å optimalisere nettstedet ditt for organisk søk.

Grunnleggende teknisk SEO
Teknisk SEO er en serie optimaliseringsteknikker som fokuserer på den interne strukturen til et nettsted. Målet er å gjøre sidene raskere, lettere å forstå, enklere å søke gjennom og enklere å indeksere – alt dette er avgjørende for at SEO-strategien din skal lykkes.
Det er verdt å merke seg at teknisk SEO ikke handler om å utvikle innhold eller å etablere forhold til andre aktører for å oppnå markedsposisjon. Dette vil vi dekke i del 2, men for nå må du bygge et solid grunnlag.
Viktigheten av teknisk SEO
Hvis du ønsker å øke den organiske nettrafikken til nettsiden din, må du sørge for at Google-robotene kan forstå innholdet ditt. Derfor må du fokusere på teknisk SEO og strukturere nettstedet ditt på en måte som gjør det enkelt for robotene å finne og indeksere sidene dine.
Imidlertid bør ikke teknisk SEO bare være rettet mot søkemotorroboter. Selv om teknikkene er viktige for å gjøre jobben enklere for robotene, er de også ansvarlige for å gi en bedre brukeropplevelse for besøkende. Dette er viktig for Google, som ønsker å gi de beste resultatene for brukerens søk.
For å oppnå dette kan du for eksempel forenkle kodene på nettstedet ditt slik at både roboter og mennesker kan forstå dem bedre, samt forbedre hastigheten på nettsiden din. Når sidene dine også er optimalisert for mobil, blir det enkelt for besøkende å navigere og finne det de trenger uansett enhet de bruker.
Når Google ser at du gjør en innsats for å forbedre brukeropplevelsen, kan du forvente å få en bedre rangering i organisk søk, og dermed øke den organiske trafikken til nettstedet ditt.
Optimalisering av nettsidehastighet
En rask nettside er avgjørende for å tiltrekke og beholde besøkende, uavhengig om de kommer fra organisk søk eller betalte annonser. Hvis nettsiden din tar lang tid å laste, er det stor sannsynlighet for at brukere vil gi opp besøket. Ifølge Google vil sjansen for at en bruker forlater en nettside øke med 50% hvis lastetiden overstiger 3 sekunder.
Teknisk SEO spiller en viktig rolle i å forbedre nettsidehastigheten, da faktorer som bildestørrelse, koding og serverhastighet alle påvirker nettsidens ytelse. For å måle nettsidehastigheten kan du bruke verktøy som Page Speed Insights og GTmetrix, som gir deg en poengsum og identifiserer forbedringsmuligheter.
Det finnes flere tekniske SEO-tiltak du kan implementere for å optimalisere nettsidehastigheten, inkludert å komprimere filer, redusere bildestørrelse, eliminere unødvendig kode, lage akselererte mobilsider og benytte caching.
Optimalisert nettside for mobil
En nettside som er optimalisert for mobil vil fungere like bra på både datamaskin, mobil og nettbrett. Dette er spesielt viktig nå som flere og flere søker på nett fra sine mobile enheter.
En mobilvennlig nettside vil rangere høyere i søkemotorene enn en nettside som ikke er tilpasset mobilvisning. En effektiv måte å oppnå dette på er å ha en responsiv nettside som automatisk tilpasser seg skjermen som brukes. Hvis du bruker WordPress og elementor, har du allerede mobiloptimalisering, men tekst og innhold bør tilpasses for best mulig resultat. Se eksempel på en mobilvennlig nettside i 2023 på bildet under.

Gjennomsøkingsfeil er ikke bra for SEO
Før du kan begynne å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer, må du sørge for at det er gjennomgått (crawlet) av søkemotor-robotene. Dette er det første steget i å organisere nettstedet ditt og få det synlig på Google.
For å gjøre dette, må du først sende inn en nettstedskart (sitemap) som forteller søkemotoren hvilke sider som skal gjennomgås på nettstedet ditt. Jeg anbefaler å bruke Yost SEO-plugin som har et nettstedskart klar til bruk.
Men selv om du har sendt inn nettstedskartet, kan det fortsatt være feil som hindrer søkemotoren i å gjennomgå nettstedet ditt. For å finne disse feilene, kan du bruke statusrapporten for indeksdekning tilgjengelig på Google Search Console. Rapporten viser hvilke sider som er indeksert og hvilke som har problemer.
Det er flere grunner til at sider ikke kan indekseres, for eksempel:
- serverfeil
- omdirigeringsfeil
- blokkering av robots.txt-fil
- blokkering av nettadressen med “noindex” -kode i sidekoden
- ikke-eksisterende URL (404-feil).
Husk at hvis sidene dine ikke er indeksert, kan du gå glipp av verdifull trafikk på nettstedet ditt. Derfor er det viktig å identifisere og fikse eventuelle gjennomgangsfeil så raskt som mulig.
Optimalisering av nettstedets oppbygging
En viktig del av den tekniske SEO er å gjøre det enklere for Google å indeksere og vurdere nettsiden din. Dette kan oppnås ved å tydeliggjøre nettstedets hierarki og interne koblinger, slik at søkemotoren kan navigere gjennom innholdet på en effektiv måte.
For å oppnå dette, er det nødvendig med en velstrukturert nettstedsarkitektur, som tar hensyn til kategorisering og hierarki av sider. Dette er spesielt viktig for komplekse nettsteder med mange sider og tydelig organisering.
En optimal nettstedsarkitektur vil påvirke indeksering, skanning og rangering av nettsiden i Google. Det innebærer blant annet å bruke brukervennlige nettadresser, opprette et nettkart og lenke internt for å vise autoritet.
Ved å gjøre nettsiden din mer strukturert, hjelper du Google å forstå innholdet bedre og gjør det lettere for brukere å navigere gjennom nettstedet ditt.
Små detaljer påvirker SEO
Bilder på nettsider har større betydning enn bare estetikk – de kan være en veiviser for besøkende og hjelpe deg med å oppnå dine forretningsmål. Men bak bildene ligger det teknisk SEO-arbeid som sikrer at de oppfyller sin rolle uten å påvirke hastigheten eller brukeropplevelsen.
Bilder inneholder mer informasjon enn det du først ser, og det er viktig å legge til denne informasjonen for å identifisere bildene for søkemotorer. Teknisk SEO er nøkkelen til å optimalisere bilder for å forbedre SEO for sidene dine og øke sjansene for at de vises høyere rangert i Google Bilder.
Beskrivende filnavn
For å optimalisere teknisk SEO for bilder, er det viktig å gi bildefilene beskrivende og brukervennlige navn før de lastes opp på WordPress. Dette vil hjelpe Google med å forstå hva bildene representerer, for eksempel ved å navngi en fil “Gul_penn.png” i stedet for “IMG252.png”.
Alternativ beskrivelse av bilder(ALT-tekst)
Alt-teksten gir ekstra informasjon om bildet og vises når bildet ikke kan lastes, eller når det brukes i verktøy for tilgjengelighet. Det hjelper også med søkemotoroptimalisering ved å gi informasjon til Google om bildets innhold og hjelper med å indeksere bildet.
Filstørrelse
Hastigheten til nettsiden din påvirkes av størrelsen på bildene. Ved å redusere størrelsen på filene, vil nettsiden din oppleves som raskere, noe som øker den totale rangeringen på Google.
For å oppnå dette kan du benytte deg av Squoosh, et gratis verktøy som reduserer bildefilstørrelsen og fjerner unødvendig informasjon.
Bildeformat
Ved å velge riktig format for bildene dine kan du redusere størrelsen på filene. Det anbefales å bruke jpg fremfor png dersom det er mulig.
Optimal størrelse på bilder for teknisk SEO
For å sikre rask og effektiv nettsideytelse, er det viktig å laste opp bilder i riktig størrelse. Ved å tilpasse dimensjonene til bildet, unngår du at nettsiden blir tregere og at bildene tar opp unødvendig plass. Dette er avgjørende for å oppnå god teknisk SEO.
Utsatt lasting av bilder og video med lazy-load
Bilder som ligger nedenfor sidenes fold (altså usynlige for brukeren), kan vente med å bli lastet inn. Bildene blir kun lastet inn når brukeren ruller ned til dem. Dette skaper en raskere lastetid.
Duplisert innhold
Gjentatt innhold er et viktig tema innen teknisk SEO, da det ofte forekommer og kan påvirke optimaliseringen av nettstedet ditt betydelig.
Når vi snakker om gjentatt innhold, henviser vi til både tekst og bilder som er kopiert fra andre nettsteder, samt innhold som gjentas på ditt eget nettsted, selv om dette ikke er intensjonelt.
Å unngå det første tilfellet er enkelt: Lag unikt innhold på siden din. Å kopiere tekst og bilder fra andre nettsteder er ikke bare uetisk, men kan også føre til brudd på opphavsretten.
Det andre tilfellet er mer komplekst og krever noen tekniske SEO-handlinger. Du kan ha gjentatt innhold på nettstedet ditt, for eksempel når du oppdaterer en side og oppretter en ny URL for den, uten å deaktivere den gamle.
Et annet eksempel er når det samme innholdet kan nås med forskjellige nettadresser, for eksempel: http: // www. eksempel. no / side / og https: // eksempel. no / side. Når Google oppdager gjentatt innhold på nettstedet, har det en tendens til å prioritere originalt innhold i rangeringen.
Men dette er ikke alltid tydelig for roboten, og resultatet kan være en straff for begge sidene.
For å løse problemet med gjentatt innhold på nettstedet ditt, må du først identifisere hvilke sider som har dette problemet. Siteliner er et spesifikt verktøy som kan hjelpe deg med dette, ved å vise deg hvor mange og hvilke sider som har gjentatt innhold.
En annen løsning er å bruke 301 omdirigering for å lede både brukere og roboter til den siden du ønsker å prioritere. 301 omdirigering brukes for å hindre at sidene dine konkurrerer med hverandre om rangering, og vil prioritere en av dem.
Strukturert data

Effektiv organisering av data på nettsider er avgjørende for å hjelpe søkemotorrobotene med å forstå og indeksere innholdet. Strukturert data gir spesifikke markeringer i koden som guider søkemotorer til å gjenkjenne og vise relevant informasjon i søkeresultater. Dette kan omfatte alt fra oppskrifter til lokale virksomheter og produkter, og bidrar til å øke synligheten og brukervennligheten til nettsiden din. Mens koding av strukturerte data kan være utfordrende, finnes det WordPress-plugins og Google-ressurser som kan hjelpe deg med å implementere dem effektivt.